Smerter i kne?

Vi har kommet til den årstiden mange faktisk elsker på grunn av fargene der ute, men er et overtall med de som også gruer seg, med tanke på mørkere tider og at kulda kommer krypende.

Hos oss klager kundene mye på knesmerter året rundt, men flere mener det kommer nå med den årstiden som venter oss nå.

 

Bilde fra fysionett.no

 

Knesmerter kan ramme alle mennesker i alle aldre, men årsakene varierer når det gjelder alder og aktivitetsnivå. De vanligste årsakene til knesmerter er overbelastning, slitasjeforandringer, giktsykdommer og skader.

Fysionett beskriver kneet som et vektbærende ledd. I tillegg er kneet det største leddet i hele kroppen. Det er svært sårbart siden kneet sitter der det sitter, og daglig blir det utsatt for store belastninger og friksjoner.

De vanligste kne «diagnosene» kundene våre har er f.eks artrose/slitasjegikt, Jumpers knee, schlatter, menisk og korsbåndskader. Vi har et godt utvalgt av enkle til mer avanserte kneortoser som kan hjelpe.

 

 

Det viktigste for oss er at du får en støttebandasje, eller det vi kaller ortose som hjelper på dine knesmerter.

Er du veldig usikker på hva det kan være, anbefaler vi alltid å få sjekket dette hos en fysioterapeut enn å bare la oss velge ut ifra hva vi kan tenke oss hva det kan være. Ja vi kan mye, men vi er ikke eksperter med røntgen eller mr-syn som kan se hva du har for lidelse eller plage. Ved å høre på ekspertene som fysioterapeuter, ortopeder, naprapater eller manuell terapeuter, sikrer vi at du får rett produkt til rett skade/slitasje. De kan også komme med øvelser for å styrke kneet ditt. Uansett hvor vondt man har, så vil det ikke hjelpe i lengden og sitte i ro. Det er selvfølgelig ikke godt å gå eller belaste kneet når man har vondt. Men det er ofte slik at man lindrer plagene raskere ved å bevege seg. Start i det små 

Stressinkontinens hos kvinner

Hos oss kan vi sammen med deg, finne frem til inkontinensprodukter som et hjelpemiddel ved stressinkontinens. Men det finnes også andre hjelpemidler man kan ta i bruk, som kan hjelpe deg og forhindre en urinlekkasje.

Bilde fra leverandør Tena / Essity

 

Stressinkontinens betyr lekkasje av urin i forbindelse med hoste, nysing eller andre aktiviteter som øker trykket inn i bukhulen. Det oppstår lekkasje av små mengder urin. Stressinkontinens forekommer mest i overgangsalderen. Men kan oppstå både før og etter fødsel. Økene alder er også er årsak til stressinkontinens.

De vanligste formene for urinlekkasje er:

  1. Stress-inkontinens: ufrivillig vannlating ved hoste, latterkrampe eller fysisk anstrengelse

  2. ”Urge” inkontinens: ufrivillig vannlating med sterk vannlatingstrang.

  3. Blandingsinkontinens: En blanding av stress inkontinens og «Urge» inkontinens.

I følge Norsk helsestatistikk, er det i Norge rapportert om ca 30% voksne kvinner som plages med urinlekkasje. En undersøkelse gjort i Trøndelag (HUNT) viste at kvinner som ikke hadde født hadde 5% stresslekkasje, de som har født med keisersnitt 7% og vaginalt 15%

En av de viktigste behandlingen for å redusere lekkasjen er bekkenbunnsøvelser. Enkle Knipøvelser som styrker muskelaturen i blære og underliv.

Hos oss kan man kjøpe hjelpemidler som vaginalvekter, eller elektronisk bekkenbunnstrener, som er et fint alternativ for de som synes det er lettere å få til den type trening enn knipeøvelser.

 

 

 

                                               

Bilde fra Quintet leverandør av produktet                                                        Bilde fra Ecomed leverandør av produktet

 

Et annet produkt som også er et hjelpemiddel spesielt ved stressinkontinens, er en intravaginal kontinenstampong som er en tampong man fører inn i skjeden som støtter opp under blærehalsen. Den skal forhindre urinlekkasje, spesielt under aktivitet, nysing eller hosting.

Bilde fra leverandør BBRAUN

 

Følg evt link for mer informasjon

https://www.bbraun.no/nb/produkter-og-terapier/inkontinens-og-urologi/diveen-reduserer-stressinkontinens-hos-kvinner.html

Denne dekkes på resept 501 Forbruksmateriell ved inkontinens. Eller så kan man fint handle denne over disk hos oss også.

Husk at hjelpemidlene finnes for en grunn, og du skal ikke oppleve dette som pinlig å ta i bruk.

 

 

 

 

 

Hverdagen til deg som har stomi

Vi har ikke det eksakte antallet på hvor mange i Norge som har stomi (utlagt tarm). Men ifølge Norilco (Norsk Forening for stomi, reservoar og mage og tarmkreft) ble det i 2014 registrert 18500 resepter for utstyr til denne gruppen. Rundt 2000 får stomi hvert år, men halvparten får legget den tilbake igjen.

Ved at vi driver bandagist i butikk, får vi sett og hjulpet denne kundegruppen slik de bør og burde. Vi klarer å opprettholde en kontakt, ved at vi har en butikk kundene kan komme til. Når vi igjen driver butikk ser vi og prater med kundene våre, og får dannet oss et bilde av hva vi kan hjelpe den enkelte med. Vi får tilbakemeldinger på at det er så viktig at vi er til og kan hjelpe dem med utstyr, tips og råd.

Vi er ikke bare der for kunden når han eller hun er nyoperert. Vi er der også når hverdagen kommer igjen, og spørsmålene fra da kunden var nyoperert, til nå å takle hverdagen igjen med stomi er helt annerledes.

–        Hvordan blir det å jobbe med pose på magen?

–        Hvordan skal jeg finne meg en kjæreste med pose på magen?

–        Kan jeg ha sex med pose på magen?

–        Hva gjør jeg på ferie?

–        Kan jeg bade?

–        Er det noe jeg bør ha når jeg trener?

 

 

Disse spørsmålene er ganske vesentlige og kunne svare på. For de som har det og skal leve med en stomi resten av livet, må disse tingene fungere for at de skal leve et liv tilnærmet likt som før. Vi er veldig glade for at vi har gjennom skole, kursing og erfaringer har dannet oss så mye kunnskap om stomi. Vi kan ikke trylle, hvis vi ikke kommer i mål ber vi kundene våre å ta kontakt med stomisykepleierne på sykehuset for det er de som er ekspertene. Men vi ser at for mange er det lettere å ta steget innom oss, før de kontakter noe videre ekspertise hvis det skulle være noe.

 

16.Oktober vil vi sammen med Norilco (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft), og Banda Oslo invitere til temamøte til deg med stomi.

Vigdis Hannestad som er en utrolig dyktig og kunnskapsrik stomisykepleier, vil med hjelpere holde foredrag om – hverdagen med stomi, kontinent stomi og IAA

Det vil også være leverandører på dette møte, der man kan snakke direkte med leverandørene om stomiproduktene.

For mer info evt påmelding kan du følge denne linken.

https://www.facebook.com/events/684741905258271/

 

 

 

Smerter i foten og hælen

Endelig er sommeren her, og vi merker i butikken at folk er veldig aktive i form for løping eller andre aktiviteter utendørs. Det er lett og bli for ivrig når det er så nydelig vær.

 ¨Jeg må ha hjelp, jeg har så vondt i hælen min, og jeg vil trene¨ kan være et eksempel på en av kundene våre med hælsmerter.

Vi opplever hæl problematikk ofte. Kundene ønsker helst at vi har noe som fjerner smerten der og da, men så enkelt er det ikke bestandig.

En av de største årsaker som gir hælsmerter, er overvekt. Tenk at føttene dine bærer hele kroppsvekten din, og vil etterhvert si ifra selv, gjerne i form av smerte når belastningen blir for stor over lengere tid. En annen stor faktor er arbeid som krever langvarig stående arbeid i flere timer, i tillegg er slike arbeid ofte på harde gulv. Føttene våres vil få en belastning av dette.

Men hælsmerter kan også skyldes mekaniske faktorer som overdreven pronering eller skade på utviklingen av fotleddet. Andre årsaker kan være reumatiske problemer, ryggsmerter som stråler ned i benet og foten, infeksjoner eller tumorer.

De aller fleste kundene våre klager på smerte under fotsålen og hælen, som vi ofte forklarer kan være plantarfascitt, eller hælspore. Men hva er forskjellen?

Plantarfascitt

  1. Kjennes det ut som du får knivstikk på undersiden av foten?

  2. Smerter som brer seg fra midt under hælen og langs fotsålen?                                                                                                                                                     

  3. Smerter også i fotbuen?

Dette er klassiske symptomer på plantarfascitt.

Plantarfascitt er en betennelse i fotsålens seneplate der den fester seg til hælbenet.

 

 

                                                                                     Foto: scanpix / sciencephoto library/ abcnyheter

 

Men husk at vi verken er ortopeder eller leger, så vi kan ikke diagnostisere kundene våre, så vi anbefaler alltid at kundene våre skal få sjekket dette hos lege/ortoped først.

Kundene våre klager på smerter når de står opp om morgen. Da er denne senen kald og stiv, men blir bedre etter man har gått litt. Ellers vil problemet være når de reiser seg, så for å gå. For de som er svært aktive kjenner det når de løper og belaster foten. Ofte oppsøker man hjelp når det har gått til at det er uutholdige smerter.

Enkle tiltak vi kan hjelpe våre kunder med er såler, gode sko, evt støttebandasjer/ortoser. Vi anbefaler også at kundene oppsøker fysioterapeuter for å få andre type behandlinger ect. De fleste blir kvitt hælsmerter etter 6-18måneder. Hvis smerter skulle vedvare anbefaler vi at kundene får henvisning dit de har rett kunnskap om dette for evt videre behandling for hjelpe den enkelte.

Hælspore

Kan minne mye som symptomer som plantarfascitt, og disse kan gjerne også komme samtidig med hverandre.En hælspore er en liten spiss utvekst som oppstår av at det dannes kalkavleiringer som bygger seg opp på undersiden av hælen. Dette er noe som oppstår grunnet overbelastning over lengere tid. Erfaringene våres er at kundene som kommer til oss for hjelp mot dette har løpt for mye, eller hatt fottøy som er altfor dårlige og lite støtte i.

Hvis du kjenner at det er smerter på et bestemt punkt under foten når man er i aktivitet kan være et symptom på hælspore.

 

             Foto: webmd.com

 

 

De som er mest utsatte for å få hælspore kan være idrettsutøvere som har en aktivitet som involverer mye hopp og løping på hardt og flatt underlag. Overvektige er også utsatt for dette.

Tiltak og evt behandling

Siden det skyldes overbelastning er det viktig å hvile og avlaste området under hælen. For eksempel vil mange sykle enn å løpe. Ellers kan vektreduksjon og gode såler og sko som vi har i butikken hjelpe godt nok.

 

¨Vi opplever ofte at kunder ikke ønsker å betale så mye for verken sko eller såler. Men tenk hvor mange ganger du i året er hos frisøren og kostnadene for dette. Føttene er faktisk viktigere å ta vare på for de er med å bære hele kroppen vår. Samtidig viktig med tanke på hvordan knær, hofte og ryggen vår har det. Ved i investere i såler og evt godt fottøy hjelper og forebygger det mye mer enn du aner mange av helseproblemene våre¨

 

¨Bilde viser Ida Marie som arbeider hos oss, som er et levende bevis på at hun ble kvitt plantarfascitt og hælspore ved vektreduksjon, bruk av såler og gode sko.

 

Usikker fremtid for bandagist i butikk

Nok et år går mot slutten, og vi ønsker å legge siste blogginnlegg i 2017 på et noe ukjent tema.

Har du tenkt på hver gang du handler lokalt hos oss er du med og bidrar til å opprettholde en butikk med helsepersonell for tilpasning av produkter, helse- og fagkunnskap.

Lørenskog Bandasje har eksistert i 23 år. Vi er veldig glade i bandagist virksomheten vår og mange av oss ansatte har lang fartstid i butikken. Når man har drevet en butikk i så mange år, skulle man tro at de fleste kjenner til oss. Men det gjør de ikke. For mange rundt oss vet ikke hva en bandagist er? Er vi bare en butikk med bandasjer? Vi håper ikke dette er oppfattelsen av oss, for vi ønsker at du der ute, skal få vite at vi faktisk spiller en viktig rolle i samfunnet vårt.
Vi er den forlengede armen mellom legene, sykehusene, hjemmesykepleien, fysioterapeuter som gir både syke og kronikere bedre livskvalitet. Vi utleverer utstyr til de som har stomi, de som må tømme blæren med et kateter, de som trenger næringsmidler, utstyr til de som har urin/avføringslekkasje, de som trenger brystproteser pga brystkreft. Vi har fokus på sår og medisinsk kompresjonsbehandling, støttebandasjer og sko med høy komfort og kvalitet.
Med alt dette, krever det mye fagkunnskap og ikke minst erfaringer. Vi er skolerte innen helse, og er oppdatert faglig på dette. Dermed vet vi også hvordan utstyret fungerer i praksis, hvem som skal ha utstyret og ikke minst vet vi hva som kan passe best til hvem. Dette gjør vi gjerne i samråd med sykehus eventuelt lege. Vi overstyrer aldri sykehusene, hvis de har bestemt hva slags utstyr kunden skal bruke.
Vi mener selv vi er spesielle, i det vi driver bandagist i butikk. På tross av dette ser vi at fremtiden er usikker på å drive bandagist i butikk. Mye fordi Helfo og regjeringen vil sette ned fortjenesten på utstyret vi leverer. Noen tror at vi kanskje blir lønnet av det offentlige, men slik er det faktisk ikke, en bandagist er en privat virksomhet som har avtale med Helfo om utlevering av sykepleieartikler på blå resept. Vi setter service i høysete og setter store krav til at ansatte skal ha kompetanse på dette, samtidig kurses de og blir oppdatert på alt nytt utstyr som kommer.
Gjennom å drive bandagist i butikk kan du som kunde komme til oss for råd og veiledning, så du kan føle deg trygg og ivaretatt. Ikke bare når du er nyoperert, men også senere få veiledning på hvordan du skal klare hverdagen, både på jobb og privat. Det er også ofte sånn at kundene våre kommer inn i butikken uten å vite hva de egentlig har behov for, men ved en god dialog finner vi ut av dette. Oppsøker du oss kan du stort sett få hjelp med engang, hvis ikke, sender vi deg videre der vi vet du kan få hjelpen som trengs.
Vi gjør alltid det lille ekstra for kundene våre. Vi tar oss ikke betalt for hjemmebesøk, konsultasjoner eller prosedyrer vi utfører i butikken eller hjemmene vi besøker. Erfaringene gjennom 23 år, er at vi ser hjelpen vi utfører i butikken og i hjemmet mange ganger har en stor helsegevinst slik at kunden får en mye bedre livskvalitet. Hvis vi ser det er nødvendig ber vi dem ta kontakt med hjemmesykepleie, lege eller sykehus. Vi mener vi er en helse økonomisk vinst i samfunnet vårt. I tillegg så leverer vi utstyret kunden har behov for, vi forvalter statens penger med omhu. Ved god oppfølging behøver vi ikke gi ut utstyr for flere måneder av gangen. Vi ser at det skjer endringer i bruk av utstyret og da lønner deg seg ikke med lager eller overbruk av utstyr som ikke fungerer.
Fremtiden er usikker, når regjeringen og Helfo styrer mye av hverdagen vår. Men uten bandagist i butikk, hvor skal kundene og helsepersonell få hjelp? Gjennom en tlf og et varelager? Vi må med hånden på hjertet si at vi ikke tror ikke på den løsningen. Vi vil kjempe med nebb og klør for at vi skal få ta vare på bandagistbutikken vår.

 

 

2017 går mot slutten, og vi ser frem til et nytt år.

En stor takk til alle dere som bruker og vet om oss.

Sorgen over å ha mistet en kroppsdel etter brystkreft

 

I vår hverdag er vi beriket med gode opplevelser, på både godt og ondt. Livet blir rikt når vi får lov til å hjelpe kvinner med å føle seg hele igjen ved tilpasning av brystproteser etter at de har blitt rammet av brystkreft.

Vi takler sykdom forskjellig. En kvinne kan være ekstremt glad for å ha livet i behold, mens en annen sørger mer over tapet av brystet sitt enn det å forstå at hun er eller har vært syk.

Det kan være svært sårt for mange at brystet, eller brystene ikke er der lenger. Det er ikke enklere når vi lever i et samfunn som mener at vi skal se slik og sånn ut heller. Vi forstår deg. Det er ikke det samme å se seg selv i speilet lenger, det å vise seg foran sin partner føles feil.

-Kunne jeg ikke bare se ut sånn som før.

Alt skal effektiviseres nå. Kirurgene har mer effektive og forskjellige operative inngrep etter hvordan størrelsen og omfanget er. Hvis du er i et tidlig forstadium kan du få tilbud om å rekonstrueres raskt, til og med samme dag som du skal fjerne svulsten. Men så fantastisk, er det mange som tenker. Da er det ikke noe problem.

Det er da vi stopper opp og stiller oss spørsmålet? Når skal du som kvinne få tid til å reflektere over at kroppen din er eller har vært syk.

Hodet henger ikke alltid med der hvor kroppen er. Kroppen din er syk, men hodet ditt vil ha puppen sin. Vi forstår at man ønsker det. Men med bakgrunn av det vi ser og hører så får noen reaksjon på sykdommen langt etter de erklært frisk og de sitter der med en ny pupp.

Det er veldig lett for oss og si at sånn og sånn ville jeg gjort det, hvis vi hadde blitt rammet. Det er for enkelt for oss å tenke slik, vi kan ikke si noe før vi sitter i det selv. Men en liten tankevekker i vårt moderne og effektiviserende samfunn.  

 

Vi får si som sangen til Kine Hellebust, Det handler om å leve <3

 

Det finnes et stort utvalg av næringsdrikker. Vi kaller dem fullverdige, tilskudd, proteinbastert, juicebasert og fettfrie. Er næringsdrikke bare for underernærte og syke?

¨Uten mat og drikke duger helten ikke¨ er et kjent ordtak som har blitt brukt i en mannsalder

Alle vet at kroppen trenger mat for å fungere. Har du en travel hverdag der det ikke er lett å planlegge maten, eller har du all tid i verden, men orker ikke tanken på mat?
Mange har en oppfatning av at næringsdrikker er kun for de som er underernærte eller syke. Selv om man kan kalle seg frisk, er det allikevel mange som får i seg for lite av alle de næringsstoffene kroppen faktisk trenger. Vi ønsker å opplyse deg om at du kan fint drikke næringsdrikker ved sidna din normale kost, uansett om du er frisk eller syk.

 

 

 

                                                                                                           Ikke alltid like enkelt å spise fisk 

Fullverdige, juice, proteinbasert, juicebasert og fettfrie næringsdrikker

–          Fullverdige – Inneholder alle de næringsstoffene kroppen trenger, gjerne mye fiber og proteiner. Disse næringsdrikkene ligger på 380 – 400 + kcal pr flaske. Anbefales til underernærte.
–          Juice baserte – Det vi kaller tilskudd som fint kan fungere som et mellommåltid, frisk på smak og er ofte fettfri. 200+ kcal pr flaske
–          Protein baserte – Inneholder mye protein, men er mer som et tilskudd enn fullverdig næringsdrikke 200+ kcal pr flaske
–          Supper – Regnes som fullverdig tilskudd for dem som ønsker noe annet enn søtt.
–          Pulver – Fullverdig pulver som man tilsetter i mat eller drikke, kald eller varm. Nøytral smak
Næringsdrikkene er ikke for å erstatte din nåværende kost, men skal være et tilskudd for å øke appetitt og øke inntak av næringsstoffer. Så behold fokuset med å fortsette å spise normal kost utenom. Hvis du er underernært eller har problemer med kostholdet anbefaler vi deg og ta kontakt med en ernæringsfysiolog.

 

Dårlig matlyst

Mange har problemer med matlyst. Om det er medisinske årsaker, eller at man rett og slett er lei. Det er svært mange som ikke klarer å drikke næringsdrikker og sier det smaker vondt. Men med hånda på hjertet, det er ikke særlig appetittvekkende med en lunken næringsdrikke. Det er viktig at næringsdrikkene blir servert slik de skal. De smaker best kaldt med en isbit ell to.
Er du mye kvalm, så ikke start med de mest fullverdige drikkene. Erfaringene våre i butikken er at kundene tror at man skal drikke hele flasken med engang, og det er ikke nødvendig. Tenk at hvis du skal drikke en fullverdig næringsdrikke vil det ca være lik i kalorier som en middagsporsjon (Vi skal ikke sluke i oss middagen). Så ta det med ro i ditt tempo. Ved kvalme er erfaringene våre at de juicebaserte drikkene er friskere på smak og lettere å like. Du kan fryse drikkene ned i terninger, evt lage sorbe is. Du kan vanne de ut, hvis du vil ha mindre smak. Det finnes drikker som smaker nøytralt hvis man ikke vil ha smak i det hele tatt. Noen dropper til og med fløten i kaffen, og tilsetter en slump med næringsdrikke med smak av vanilje. Det finnes bare kreative løsninger.
Hvis du sakte men sikkert får i deg litt og litt, vel kroppen etter hvert ønske mer mat. Start i det små, og gi ikke opp.

 

D- vitamin i næringsdrikke – også til deg som trenger det lille ekstra i løpet av dagen

Vi kan ikke skryte av at sommeren har vært på sitt beste i år. Ikke en eneste tropenatt har vi opplevd i område Lørenskog. Hvis det har vært sol har vi opplevd mye vind. Ikke lett å sole den hvite vinterkroppen da. En annen årsak er at for mange av oss sitter mer inne enn det vi gjorde før, vi er rett og slett i hi både om vinteren og sommeren. Vi trenger sol på huden vår, hvis vi skal produsere D vitamin.
D vitamin er veldig viktig for skjelettet, tarmen og immunforsvaret vårt. D vitamin får vi også av tran og fet fisk.
I følge melk.no viser flere kostholdstudier at en gjennomsnittlig nordmann får ikke i seg nok D vitamin gjennom kosten heller. Hvis du mistenker at du har D vitaminmangel kan en blodprøve hos fastlegen din gi deg svar.
Hos oss kan du få næringsdrikker som inneholder D vitamin og omega 3. De smaker friskt og godt. Kan også brukes som et tilskudd i din travle hverdag.

 

Hvis du ønsker mer informasjon kom innom butikken vår


Velkommen til Bandagistbloggen Lørenskog Bandasje

Titt tei

Jentene fra bandagisten på Lørenskog ønsker deg velkommen til bloggen vår.

Vi ønsker å gi deg tips og råd om det vi jobber med, innenfor sykepleieartikler og andre varer vi kan hjelpe deg med i vår butikk.

Det er ikke alltid teori stemmer så godt med hvordan ting fungerer i praksis. Denne bloggen vil være basert på våre egne kunnskaper og erfaringer innenfor de ulike temaene vi tar opp.

Følg med videre 🙂