Stressinkontinens hos kvinner

Det finnes flere hjelpemidler man kan ta i bruk for å forhindre en urinlekkasje. Hos oss finner vi frem til det inkontinensproduktet som passer best for deg.

Hva er stressinkontinens?

Stressinkontinens betyr lekkasje av urin i forbindelse med hoste, nysing eller andre aktiviteter som øker trykket inn i bukhulen. Det oppstår lekkasje av små mengder urin. Stressinkontinens forekommer mest i overgangsalderen. Men kan oppstå både før og etter fødsel. Økene alder er også er årsak til stressinkontinens.

 

De vanligste formene for urinlekkasje er:

  1. Stress-inkontinens: ufrivillig vannlating ved hoste, latterkrampe eller fysisk anstrengelse
  2. ”Urge” inkontinens: ufrivillig vannlating med sterk vannlatingstrang.
  3. Blandingsinkontinens: En blanding av stress inkontinens og «Urge» inkontinens.

 

I følge Norsk helsestatistikk, er det i Norge rapportert om ca 30% voksne kvinner som plages med urinlekkasje. En undersøkelse gjort i Trøndelag (HUNT) viste at kvinner som ikke hadde født hadde 5% stresslekkasje, de som har født med keisersnitt 7% og vaginalt 15%

 

Hjelpemidler ved stressinkontinens

Til kvinner som opplever stress inkontinens finnes hjelpemidler som dekkes på 501 resept. Diveen er en intravaginal kontinenstampong som er en tampong man fører inn i skjeden som støtter opp under blærehalsen. Den skal forhindre urinlekkasje, spesielt under aktivitet, nysing eller hosting.

> For mer info følg denne linken

Vi har også hjelpemidler som vaginalvekter og elektriske bekkenbunnstrenere som er et alternativ for de som synes det er lettere å få til den type trening enn knipeøvelser.

 

Husk at hjelpemidlene finnes for en grunn, og du skal ikke oppleve dette som pinlig å ta i bruk.

Se flere innlegg