Brokk
Vi har ofte kunder som sier de har fått en utvekst på magen, eller andre steder på kroppen, etter f.eks. en operasjon. Dette kan skyldes at man har fått det vi kaller et brokk. Dette kan skyldes at man har fått det vi kaller et brokk. Men alltid oppsøk lege for å få dette bekreftet før du oppsøker oss.
Brokk, også kalt hernie, er i følge det medisinke leksikon definert som en utposning av bukhinnen gjennom et svakt punkt i bukhulens vegg.
Bilde er fra det store medisinske leksikon som viser hvordan et brokk oppstår. Brokk er et svakt punkt i bukhulens muskelvegg hvor bukhinnen kan bryte igjennom og danne en utposning som dekkes av huden og underhudsfettet på stedet. Ut gjennom brokket kan deler av bukhulens innhold, som regel tarm eller tarmkrøs, gli ut.
Brokk kan oppstå plutselig når man belaster kroppen for hardt, gjerne i form for tunge løft. Men det er også noe som kan utvikle seg langsomt over tid. Ved brokk kan man kjenne lette smerter og ubehag eller tyngdefornemmelse omkring der brokket sitter. Oftest så ser man kun brokket når man står oppreist, også vil det synke på plass igjen ved liggende tilstand. Ved bruk av belter er det viktig å sette på seg belte i liggende stilling, for da presser man inn brokket der det kommer ifra, enn når man står og det kan presses i en annen retning.
Det finnes flere forskjellige typer brokk, men kundene som oppsøker oss har oftest navlebrokk, operasjons brokk, brokk i stomi, lyskebrokk eller pungbrokk.
Navlebrokk
Navlebrokk, forekommer mest hos spedbarn som er født for tidlig eller hos kvinner som har vært igjennom svangerskap. Navlebrokk kan også oppstå ved overvekt i voksen alder, da det blir et økende press på bukhinnen.
Operasjonssbrokk
Bukveggsbrokk/opr.brokk kan utvikle seg etter en operasjon. Der det rett og slett ikke har grodd ordentlig. Mange velger å leve med en liten kul på magen, ellers så kan man operere brokket som har oppstått ved å forsterke bukveggen med et nett. Det er viktig å ikke belaste kroppen med tunge løft/belastninger etter operasjoner i mageregion. Hvis man skulle ha en høy BMI og er overvektig er det desto enda viktigere å være påpasselig med belastninger. Vi er ofte på sykehuset og tilpasser belter, men vi ønsker mer forståelse for dette. Når vi tilpasser belter på overvektige, så er det ikke belte som får alt til å holde sammen eller gro. Det er vanskeligere for kroppen og heles hvor større man er. Så vi får ikke sagt det nok at man må være forsiktig, det er ikke belte som gjør jobben.
Bilde er fra leverandør Nordicare
Brokk i stomi
Brokk i stomi kan lettere oppstå for når en stomi formes, fører man enden av tamen gjennom en åpning i bukveggen. Når man gjør dette er muskulaturen i bukveggen veldig sårbar. Som igjen gjør at det er lettere å pådra seg et brokk. Vi veldig opptatt av å informere til nye stomister, hvor viktig det er å ikke bruke for mye av magemusklene. Vi sier at man skal være forsiktig i 3 måneder etter operasjon, og ved aktivitet evt bruke et støttebelte. I tillegg ønsker vi å vise en video fra Norilco (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft) der stomisykepleier Wenche Backstrøm viser forskjellige øvelser for å forebygge brokk. Se videoen her.
Bilde av hvordan et brokkbelte til stomi kan se ut. Her er det laget til et hull for å ta hensyn til stomiposen. Bilde fra leverandør Camp Scandinavia
Lyskebrokk
Lyskebrokk er det brokket som er mest vanligst. Det er mest utsatt hos menn enn hos kvinner. I følge vår leverandør Nordicare som lager belter til brokk, rammes 1 av 4 menn av lyskebrokk en eller annen gang i løpet av livet. Ofte oppleves lyskebrokk som et mildt ubehag. Men i tilfeller det er smerter, og brokket vokser er det mange som får operasjon for dette. Der operasjon ikke kan gjennomføres kan en kjøpe et lyskebrokk belte, eller få noe tilpasset og laget på et ortopedisk verksted.
Bilder som viser en type lyskebrokk belte og en lyskebrokk truse. Bilder fra Nordicare
Pungbrokk
Pungbrokk er et lyskebrokk som har blitt trengt ned i pungen. Men det finnes også andre årsaker til hevelser i pungen som kan være vannbrokk, sædbrokk eller årebrokk. Vi anbefaler alltid konsultasjon hos lege, og evt henvisning til videre ekspertise på sykehuset, for å få rett behandling. Ellers har vi produkter som truser, som gir en støtte og bedre komfort hvis man har et slikt type brokk
Bilde er et eksempel på hvordan er pungbrokk truse ser ut. Den er designet for å gi god plass til pungen, samtidig som den støtter og løfter den opp.
Sportsbrokk
Sportsbrokk kan oppstå i de idretter man belaster mye av lår og sete muskelaturen, som i fotball. Brokket vil oppstå i nedre del av bukhinnen, og kan gi smerter og nedsatt bevegelsesfriksjon. Mange forveksler dette med lyskestrekk. For å unngå sportsbrokk er det viktig å være godt trent i mage, rygg, hofte og lårmuskelatur.
Trenger du et brokkbelte?
Vi har et eget samtalerom i butikken, der vi kan vise deg hva som finnes av belter. Les mer om brokkbind her.