Inkontinens vil si at en har en ukontrollert lekkasje av urin eller avføring. I følge vår leverandør av inkontinens utstyr Tena, opplever en fjerdedel av menn over 40år og kvinner over 45år urinlekkasje.
urininkontinens
Det finnes forskjellige type urininkontinens:
Stressinkontinens
Er den vanligste hos kvinner. Dette oppstår når kroppen anstrenger seg ved økt trykk når man hoster, ler eller nyser. Hos menn kan stressinkontinens skyldes prostatakirurgi.
Les mer om stressinkontinens her.
Overaktiv blære
Er når man opplever en plutselig trang til vannlating som er vanskelig å holde igjen. Årsaker til det er hvis man har urinveisinfeksjon, er forstoppet eller ved forstørret prostata.
Blandet inkontinens
Er en kombinasjon av både stressinkontinens og trang inkontines. At det oppstår en lekkasje og trang ved anstrengelser som nys og hoste.
Overløpsinkontinens
Er når blæren ikke tømmer seg helt og blir gradvis fylt opp igjen med resturin. Årsaker er forstørret prostata, prolaps, nerveskade eller visse type medikamenter.
Nevrologisk blærelidelse
Er når det er skade på hjerne, ryggmarg eller nerver som påvirker signalene mellom hjerne og blære. Kan oppstå etter slag, evt personer med diagnoser som demens, MS (multippel sklerose), Parkinsons
Funksjonell urininkontinens
Er når man har problemet å rekke toalettet i tide, forårsaket av for eksempel immobilitet, fysiske hindre, nedsatt kognitiv status osv. Faktorer som kan gjøre det vanskelig å nå toalettet i tide kan være redusert mobilitet, nedsatt syn, å ikke forstå hvordan en skal komme seg til toalettet eller å ikke være i stand til å ta av klærne raskt nok før vannlating
Behandling for inkontinens
Behandling for inkontinens er veiledning innenfor kosthold, øvelser gitt av fysioterapeut eller en lege. Medikamenter eller operasjon. For de som det ikke er mulig å hjelpe, må man ta i bruk utstyr som uridom, bind eller bleier, evt kan også kateter være til hjelp for mange.
Legen kan forordne bleier og bind på blåresept eller e-resept etter § 5.1.
Ved denne refusjonen vil pasienten ha krav på bind/bleier, kladder, salver, nettingtruser / sykehustruser (20stk/år), uridomer og tilbehør
Kilde: Tena / Essity
Diskre beskyttelse
Mange synes det er vanskelig å ta i bruk hjelpemidler som bind og bleier når de får problemer med urinlekkasje. Tena har utviklet diskre beskyttelse til både kvinner og menn, som ser ut som undertøy. Disse dekkes ikke på resept, men kan få kjøpt det hos oss.
Foto: Tena / Essity
Uridom – Et hjelpemiddel til menn med inkontinens
Til menn med urinlekkasje blir det ofte anbefalt utstyr som bleier og bind. Et hjelpemiddel som det informeres for lite om, er noe vi kaller for Uridom. Uridom ligner på en kondom, bare at uridomen har en utgangsport der man kan feste en urinpose til. Menn som bruker dette opplever ofte en bedre livskvalitet, da uridomen kan gi tilbake kontrollen og sikkerheten. Mange synes det er mer komfortabelt og fleksibelt å bruke uridom enn bleier og bind. Uridomer er hudvennlige og selvklebende. De er laget av silikon og latexfritt materiale. Uridomer kommer i ulike lengder og størrelser som gjør at brukeren har stor sjanse for å finne rett produkt som passer.
Bilde viser uridom og urinpose fra Coloplast
Avføringsinkontinens
Avføringsinkontinens, også kalt fekal inkontinens eller lekkasje fra endetarmen er svært tabubelagt og vanskelig å prate om. For de som opplever fekal inkontinens påvirker det dem både sosialt og psykisk.
Årsaker til fekal inkontinens skyldes underliggende medisinsk problemer eller tilstander som forårsaker diaré, forstoppelse eller svekkelse av muskelen som kontrollerer åpningen og lukkingen av anus.
De som opplever fekal inkontinens bør tilbys inkontinensprodukter som hjelper dem med å føle seg trygge og sikre. Legen kan forordne utstyr på blå resept eller e-eresept 5.1 bleier og bind, og analpropper
TAI – transanal irrigasjon er en veletablert behandling
Klyster og diverse er fra gammelt av, og fungerer ikke effektivt nok for mange. Det er lite kjent der ute at ved hjelp av Transanal irrigasjon (TAI) kan livskvaliteten øke betraktelig
- Transanal irrigasjon er en metode for å tømme tarmen på en effektiv måte. Tømming av avføring fra endetarmen og nedre del av tykktarmen gjøres ved at det føres vann inn i tarmen.
- Transanal irrigasjon bidrar til å hindre forstoppelse og lekkasje og gjenoppretter også en forutsigbar tarmfunksjon. Behandlingen gir tilbake kontrollen over hvor og når for avføring. Denne kontrollen gjør at brukerne enklere kan planlegge sine aktiviteter.
- Transanal irrigasjon kan redusere både avføringslekkasje, forstoppelse og tiden som brukes på tarmtømming. Metoden kan også gjøre at man er mindre avhengige av omsorgspersoner i forbindelse med tarmtømming.
Hva transanal irrigasjon gjør
Regelmessig irrigasjon av tarmen tømmer tykktarmen og endetarmen så effektivt at det holder seg tomt til neste irrigasjon. Ikke bare forhindrer dette avføringslekkasje, men det gir også brukeren kontroll over når og hvor avføringen skal skje. Innføring av vann skaper en riktig bevegelse fra oppadstigende som forhindrer forstoppelse.
En stor fordel ved transanal irrigasjon er at brukeren vil bruke mindre tid og krefter på å oppnå effektiv tarmtømming
Navina system fra Wellspect Healthcare og Peristeen system fra Coloplast er irrigasjon system som dekkes på resept. Viktig å få time hos en stomisykepleier for å få opplæring og veileding i dette.
Kilde og foto: Wellspect