Stressinkontinens hos kvinner

Hos oss kan vi sammen med deg, finne frem til inkontinensprodukter som et hjelpemiddel ved stressinkontinens. Men det finnes også andre hjelpemidler man kan ta i bruk, som kan hjelpe deg og forhindre en urinlekkasje.

Bilde fra leverandør Tena / Essity

 

Stressinkontinens betyr lekkasje av urin i forbindelse med hoste, nysing eller andre aktiviteter som øker trykket inn i bukhulen. Det oppstår lekkasje av små mengder urin. Stressinkontinens forekommer mest i overgangsalderen. Men kan oppstå både før og etter fødsel. Økene alder er også er årsak til stressinkontinens.

De vanligste formene for urinlekkasje er:

  1. Stress-inkontinens: ufrivillig vannlating ved hoste, latterkrampe eller fysisk anstrengelse

  2. ”Urge” inkontinens: ufrivillig vannlating med sterk vannlatingstrang.

  3. Blandingsinkontinens: En blanding av stress inkontinens og «Urge» inkontinens.

I følge Norsk helsestatistikk, er det i Norge rapportert om ca 30% voksne kvinner som plages med urinlekkasje. En undersøkelse gjort i Trøndelag (HUNT) viste at kvinner som ikke hadde født hadde 5% stresslekkasje, de som har født med keisersnitt 7% og vaginalt 15%

En av de viktigste behandlingen for å redusere lekkasjen er bekkenbunnsøvelser. Enkle Knipøvelser som styrker muskelaturen i blære og underliv.

Hos oss kan man kjøpe hjelpemidler som vaginalvekter, eller elektronisk bekkenbunnstrener, som er et fint alternativ for de som synes det er lettere å få til den type trening enn knipeøvelser.

 

 

 

                                               

Bilde fra Quintet leverandør av produktet                                                        Bilde fra Ecomed leverandør av produktet

 

Et annet produkt som også er et hjelpemiddel spesielt ved stressinkontinens, er en intravaginal kontinenstampong som er en tampong man fører inn i skjeden som støtter opp under blærehalsen. Den skal forhindre urinlekkasje, spesielt under aktivitet, nysing eller hosting.

Bilde fra leverandør BBRAUN

 

Følg evt link for mer informasjon

https://www.bbraun.no/nb/produkter-og-terapier/inkontinens-og-urologi/diveen-reduserer-stressinkontinens-hos-kvinner.html

Denne dekkes på resept 501 Forbruksmateriell ved inkontinens. Eller så kan man fint handle denne over disk hos oss også.

Husk at hjelpemidlene finnes for en grunn, og du skal ikke oppleve dette som pinlig å ta i bruk.