Hverdagen til deg som har stomi

Vi har ikke det eksakte antallet på hvor mange i Norge som har stomi (utlagt tarm). Men ifølge Norilco (Norsk Forening for stomi, reservoar og mage og tarmkreft) ble det i 2014 registrert 18500 resepter for utstyr til denne gruppen. Rundt 2000 får stomi hvert år, men halvparten får legget den tilbake igjen.

Ved at vi driver bandagist i butikk, får vi sett og hjulpet denne kundegruppen slik de bør og burde. Vi klarer å opprettholde en kontakt, ved at vi har en butikk kundene kan komme til. Når vi igjen driver butikk ser vi og prater med kundene våre, og får dannet oss et bilde av hva vi kan hjelpe den enkelte med. Vi får tilbakemeldinger på at det er så viktig at vi er til og kan hjelpe dem med utstyr, tips og råd.

Vi er ikke bare der for kunden når han eller hun er nyoperert. Vi er der også når hverdagen kommer igjen, og spørsmålene fra da kunden var nyoperert, til nå å takle hverdagen igjen med stomi er helt annerledes.

–        Hvordan blir det å jobbe med pose på magen?

–        Hvordan skal jeg finne meg en kjæreste med pose på magen?

–        Kan jeg ha sex med pose på magen?

–        Hva gjør jeg på ferie?

–        Kan jeg bade?

–        Er det noe jeg bør ha når jeg trener?

 

 

Disse spørsmålene er ganske vesentlige og kunne svare på. For de som har det og skal leve med en stomi resten av livet, må disse tingene fungere for at de skal leve et liv tilnærmet likt som før. Vi er veldig glade for at vi har gjennom skole, kursing og erfaringer har dannet oss så mye kunnskap om stomi. Vi kan ikke trylle, hvis vi ikke kommer i mål ber vi kundene våre å ta kontakt med stomisykepleierne på sykehuset for det er de som er ekspertene. Men vi ser at for mange er det lettere å ta steget innom oss, før de kontakter noe videre ekspertise hvis det skulle være noe.

 

16.Oktober vil vi sammen med Norilco (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft), og Banda Oslo invitere til temamøte til deg med stomi.

Vigdis Hannestad som er en utrolig dyktig og kunnskapsrik stomisykepleier, vil med hjelpere holde foredrag om – hverdagen med stomi, kontinent stomi og IAA

Det vil også være leverandører på dette møte, der man kan snakke direkte med leverandørene om stomiproduktene.

For mer info evt påmelding kan du følge denne linken.

https://www.facebook.com/events/684741905258271/