Forebygging av lårhalsbrudd

Foto Nordicare

 

 

Risikoen for å falle, og som følge av det pådra seg et hoftebrudd, lårhalsbrudd, øker kraftig med alderen. Fra alder 80 år er man i risikogruppe for en fallulykke. Osteoporose, benskjørhet kan også bidra til økt risiko for lårhalsbrudd. Et hoftebrudd kan forandre livet dramatisk. Det som kanskje startet med et mindre fall, kan føre til operasjon, innleggelse på sykehus og et økt behov for profesjonell hjelp, og er derfor en stor kostnad for samfunnet. Et kostnadseffektivt hjelpemiddel som kan forebygge lårhalsbrudd er hoftebeskytter. Hoftebeskytteren fungerer som en normal truse, den har spesielle kommer der skall er fastsydd. Skallene fungerer som beskyttende for hoftene. Når denne brukes ved et fall avledes kraften fra slaget mot hoftebeinet til bløtdelene rundt. Det betyr at støtet fra falles absorberes av musklene og bløtdelene omkring hoftebeinet, og dermed reduseres risikoen for hoftebrudd. 

 

                        

(Foto Nordicare)

Benskjør men aktiv?

Safehip active er en hoftebeskytter for personer som har en aktiv livvstil eller ønsker en effektiv beskyttelse mot lårhalsbrudd ved daglige aktiviteter. Safehip active kan også brukes ved gangtrening og rehabilitering postoperativt etter brudd. Denne kan brukes enten under eller over klær. Denne dekkes ikke på resept.

(Foto Nordicare)

Andre tiltak

Er man ustø og har en tendens til å falle er det viktig å legge til rette i hjemmet. Det finnes hjelpemidler som løfte og hvilestol, som sikrer at det er trygt både ned og opp fra stol. Rullator som gjør det enklere å gå og forflytte seg i hjemmet, støttehåndtak. Det finnes også terskelelliminator, for å unngå høye terskler. Da vil personen i hjemmet slippe å bøye beinet høyt for å komme seg over i neste rom. Du kan handle både små og store hjelpemidler hos oss.

(Foto Topro)

Resept

Hoftebeskytter kan lege forordne på blåresept eller e-resept etter § 5.10. Helfo kan dekke 4 stk hoftebeskyttere pr år. Vi tar mål og tilpasser riktig størrelse til deg i butikken. Hvis du ikke kan komme til oss butikken, kan du ta mål og vi sender hoftebeskytter hjem til deg.