Ernæring

Får man ikke nok mat mestrer ikke kroppen å få i seg de næringsstoffene den trenger. Man kommer i underskudd og kroppen tærer på seg selv.

Ved underernæring opplever pasienter ofte vekttap, tap av muskelmasse og muskelstyrke, nedsatt immunfunksjon, dårlig mage-tarm funksjon, dårlig sårtilheling, anoreksi og tretthet.

For de som er eldre, eller mennesker som er rammet av sykdom, der matlysten er dårlig, er ernæring tilskudd nødvendig for å dekke kroppens nødvendige behov for næring. Barn og voksne som er underernærte spiser ofte for lite. Det kan være enklere for disse og få i seg drikke enn å spise. Det finnes en rekke mulige ernæringsdrikker som kan dekke den enkeltes behov av vitaminer, proteiner og fiber. Næringsdrikkene finnes i melk -og juice baserte typer. Det finnes også ernærings supper.

Når man har dårlig matlyst skal en prøve å spise 6 ganger om dagen. Da får man fordelt matinntaket utover hele dagen. Ernæringsfysiologer ønsker at næringsdrikkene skal være et supplement til den daglige kosten.

De pasienter som ikke kan fordøye næring på optimal måte tilbys det næring via sonde.

Legen kan søke om individuell refusjon for næringsmidler på vegne av pasienten. Søknadskjema til næringsmidler finnes på Helfo sin hjemmeside etter §§ 6.1, 6.2, 6.3 og 6.4.

Denne refusjonsordningen tilbys pasienter etter følgende indikasjoner
• Sykelige prosesser som affiserer munn, svelg og spiserør og som hindrer tilførsel av vanlig mat. Sykelige prosesser som affiserer mage eller tarm og som hindrer opptak av viktige næringsstoffer. Stoffskiftesykdom. (Metabolsk sykdom) Behandlingsrefraktær epilepsi.
• Laktose-, melkeprotein-intoleranse/-allergi hos barn under 10 år.
• Fenylketonuri (Føllings sykdom)
• Kreft/immunsvikt eller annen sykdom som medfører så sterk svekkelse av næringstilskudd er påkrevd.