Brokkbind

Brokk – utposning, hernie.

Brokk er en utposning av bukhinnen via en åpning eller et svakt område i bukveggen. Rent mekanisk minner det om situasjonen med en sykkelslange som buler ut gjennom en åpning i selve gummidekket. Brokksekken kan inneholde tarm eller annet vev fra bukhulen.

Brokket kan være medfødt eller oppstå senere i livet. Et eksempel på en medfødt åpning i bukveggen er kanalen der sædstreng og blodårer til testiklene går fra magehulen til testiklene hos gutter og menn med lyskebrokk. Lyskebrokk er langt hyppigere hos menn enn hos kvinner. Økt trykk i bukhulen kan også ha betydning for utvikling av brokk, for eksempel ved kronisk hoste eller ved dannelse av væske ved sykdommer i bukhulens organer. Tunge løft, eller å presse for hardt på toalettet, er eksempler på aktiviteter som øker trykket inne i bukhulen og som gir risiko for brokk dannelse. Andre årsaker til utvikling av brokk er alvorlig generell sykdom, og skade på muskulatur eller nerver i bukveggen. Det er mulig at røyking kan bidra til utvikling av brokk ved at bindevevet svekkes på samme måte som i lungene hos røykere. Alder spiller også en rolle da lyskebrokk opptrer med økende hyppighet i høyere aldersgrupper.

Andre områder der brokk oppstår er: På låret, lårbrokk, i navlen, navlebrokk og i arr etter tidligere mageoperasjoner, arr brokk. Lårbrokk og navlebrokk opptrer hyppigere hos kvinner og kan komme i forbindelse med svangerskap. Arrbrokk skyldes en svekkelse i et arr, og ses oftest i midtlinjen over eller under navlen.

En spesiell type brokk oppstår i åpninger som er laget i bukveggen for å legge ut tykk eller tynntarm, stomi. Det blir da en stor frem bukning av bukveggen i og rundt stomien, og det kan bli vanskeligere å få feste for stomiplate / stomiposepose.

Brokkbind / kompresjonsbandasjer

En elastisk støtte som brokkbind / brokkbelte eller kompresjonsbandasje / kompresjonstøy kan tilpasses hvis det er påvist et brokk. Det er viktig at typen av brokk er diagnostisert og undersøkt av en lege, før vi tilpasser et brokkbind. Vi tilpasser brokkbind til alle typer brokk hos oss her i butikken. Hvis det er påvist et parastomalt brokk, det vil si et brokk i forbindelse med en stomi, kan legen skrive en Blåresept / E- resept på det. Da dekkes det to brokkbind per kalenderår. Kontakt oss for mer informasjon.