Ernæringsdrikker

Ernæring

Næringsdrikker skal være et tilskudd for å øke appetitt og øke inntak av næringsstoffer

Får man ikke nok mat mestrer ikke kroppen å få i seg de næringsstoffene den trenger. Man kommer i underskudd og kroppen tærer på seg selv.

Ved underernæring opplever man ofte vekttap, tap av muskelmasse og muskelstyrke, nedsatt immunforsvar, dårlig mage-tarm funksjon, dårlig sårtilheling, anoreksi og tretthet.

For de som er eldre, eller mennesker som er rammet av sykdom, der matlysten er dårlig, er ernæring tilskudd nødvendig for å dekke kroppens nødvendige behov for næring. Barn og voksne som er underernærte spiser ofte for lite. Det kan være enklere for disse og få i seg drikke enn å spise. Det finnes en rekke mulige ernæringsdrikker som kan dekke den enkeltes behov av vitaminer, proteiner og fiber.

 

Næringsdrikkene finnes i mange varianter

  • Fullverdige – Inneholder alle de næringsstoffene kroppen trenger, gjerne mye fiber og proteiner. Disse næringsdrikkene ligger på 380 – 400 + kcal pr flaske. Anbefales til underernærte.
  •  Juice baserte – Det vi kaller tilskudd som fint kan fungere som et mellommåltid, frisk på smak og er ofte fettfri. 200+ kcal pr flaske
  •   Protein baserte – Inneholder mye protein, men er mer som et tilskudd enn fullverdig næringsdrikke 200+ kcal pr flaske
  • Supper – Regnes som fullverdig tilskudd for dem som ønsker noe annet enn søtt.
  • Pulver – Fullverdig pulver som man tilsetter i mat eller drikke, kald eller varm. Nøytral smak

 

Næringsdrikkene er ikke for å erstatte din nåværende kost, men skal være et tilskudd for å øke appetitt og øke inntak av næringsstoffer. Så behold fokuset med å fortsette å spise normal kost utenom. Hvis du er underernært eller har problemer med kostholdet anbefaler vi deg og ta kontakt med en ernæringsfysiolog.

 

Ved dårlig matlyst og kvalme

Mange har problemer med matlyst. Om det er medisinske årsaker, eller at man rett og slett er lei. Det er svært mange som ikke klarer å drikke næringsdrikker og sier det smaker vondt. Det er viktig at næringsdrikkene blir servert slik de skal. De smaker best kaldt med en isbit ell to.

Er du mye kvalm, så ikke start med de mest fullverdige drikkene. Erfaringene våre i butikken er at kundene tror at man skal drikke hele flasken med engang, og det er ikke nødvendig. Tenk at hvis du skal drikke en fullverdig næringsdrikke vil det ca være lik i kalorier som en middagsporsjon (Vi skal ikke sluke i oss middagen). Så ta det med ro i ditt tempo.

Ved kvalme er erfaringene våre at de juicebaserte drikkene er friskere på smak og lettere å like. Du kan fryse drikkene ned i terninger, evt lage sorbe is. Du kan vanne de ut, hvis du vil ha mindre smak. Det finnes drikker som smaker nøytralt hvis man ikke vil ha smak i det hele tatt. Noen dropper til og med fløten i kaffen, og tilsetter en slump med næringsdrikke med smak av vanilje. Det finnes også ernæringspulver man kan tilsette i mat eller drikke, som ikke påvirker smaken eller konsistensen.

 

Sondemat

Så lenge man kan få i seg næring via munn, er det førstevalget på hvordan man får i seg næring. Men hvis det er en risiko forbundet med svelging, eller at matinnteket via munnen er for lite, gis sondeernæring via en gastrostomikanpp eller nesesonde. Sondeernæringen forbedrer ernæringsstatus og gjør matinntaket sikkert. Det finnes sondemat etter den enkeltes behov. For å finne rett produkt til rett person gjøres det via screening med en ernæringsfysolog på sykehuset.

 

Resept

Legen kan søke om individuell refusjon for næringsmidler på vegne av pasienten. Søknadskjema til næringsmidler finnes på Helfo sin hjemmeside etter §§ 6.1, 6.2, 6.3 og 6.4. Viktig at resept som blir skrevet ut stemmer med vedtaksnummeret man har søkt til Helfo.

Denne refusjonsordningen tilbys pasienter etter følgende indikasjoner:

  • 6.1 Sykelige prosesser som affiserer munn, svelg og spiserør og som hindrer tilførsel av vanlig mat. Sykelige prosesser som affiserer mage eller tarm og som hindrer opptak av viktige næringsstoffer. Stoffskiftesykdom. (Metabolsk sykdom) Behandlingsrefraktær epilepsi.
  • 6.2 Laktose-, melkeprotein-intoleranse/-allergi hos barn under 10 år.
  • 6.3 Fenylketonuri (Føllings sykdom)
  • 6.4 Kreft/immunsvikt eller annen sykdom som medfører så sterk svekkelse av næringstilskudd er påkrevd.

Spørsmål om våre produkter?

Er du interessert eller har noen spørsmål til våre produkter? Fyll ut skjema og vi tar kontakt med deg.

Se flere produkter

Brokkbind, et produkt på resept

Brokkbind

En elastisk støtte som brokkbind / belte eller kompresjonsbandasje kan tilpasses hvis det er påvist et brokk.

Les mer →